Prikaz knjige

 

 

prof dr. Zlatko Bundalo je redovni profesor na ETF-u  u Banjaluci.

Šef je katedre za elektroniku i drži predmete: Osnovi računarske tehnike 1/2, Osnovi elektronike i digitalne tehnike, Mikroprocesorski sistemi i  Projektovanje primjenom računara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recenzija knjige Ilustrovani rječnik računarskih pojmova autora Miroslava Mihaljišina i Duška Milinčića

 

Osnovni cilj ove knjige je popularizacija računarske kulture na našim prostorima. U ovom Rječniku su engleski i stručni termini objašnjeni koncizno, jasnim stilom u obimu prihvatljivom većini čitalaca, tako da prestaju biti smetnja pristupu računarima. Akronimi i nerazumljive kovanice poslije listanja ove publikacije postaju svakom jasne.
Autori knjige su na različite načine dugo vremena prisutni u stvaranju računarske scene u Banjaluci i Republici Srpskloj. Miroslav Mihaljišin je autor nekoliko publikacija iz oblasti računarske tehnike od kojih bi uzdvajio Ilustrovana anatomija PC hardvera i Računarski sveznadar. Duško Milinčić je zaposlen u banjalučkoj gimnaziji gdje radi na poslovima profesora predmeta Računarstvo i Informatika. Obojica posjeduju veliko iskustvo koje je primjetno u realizaciji ovog stručnog rječnika.
Ova publikacija je realizovana u formi klasičnog enciklopedijskog rječnika. Pregledna i jednostavna forma na koju se lako naviknete, krije nekoliko šablona (orginal, bukvalni prevod, detaljno objašnjenje) koji se jednostavno slijede, a i objašnjeni su u uvodnom djelu.
Povremeno i s mjerom korištene su i slikovne ilustracije. Kod tumačenja složenijih termina autori su se često potrudili da pronađu i praktičan primjer, ili savjet na koji način da izbjegnemo zamke. Autori su s pravom slijedili pravilo: što kompleksniji pojam to jednostavnije i detaljnije objašnjenje. Naglasak je na ovom jednostavnije.
Naime, jedna od ciljnih grupa su i početnici. Može se reći da su svi pojmovi objašnjeni na način da ih mogu shvatiti i prihvatiti i oni kojima računari nisu struka.
Međutim za razliku od većine rječnika ovog tipa autori su se potrudili da većinu pojmova prošire i dodatno obrade, pa i informatički profesionalci imaju razloga da prelistaju ovaj rječnik. Trudeći se da zadovolji i stručnjake autori su dali brojne aktuelne komentare i upute i smjernice gdje se mogu pronaći dodatna objašnjenja.
Knjiga je očigledno rezultat dugogodišnjeg rada, jer se pored najaktuelnijih termina mogu pronaći i pojedina sada već istorijski računarski termini (kao DOS, WordStar i slično).
Takođe pohvaljujem nastojanje autora da pokriju širok dijapazon koji računari i ovaj rječnik pokrivaju: od igara, do neuronskih mreža i programiranja.
Primjetni su pojedinačni pokušaji uvođenja i klasifikacije stručnih termina. Nadam se da će u trećem (idućem) izdanju biti moguće da se govori o stvarnoj regulativi u ovoj oblasti. Do tada pozdravljam ovakve pionirske pokušaje.
Ilustrovani rječnik računarskih pojmova je bogato štivo koje predstavlja referentni priručnik za široko područje koje direktno i indirektno u dodiru sa računarskom industrijom.
Sam rječnik nije publikacija koja karakteriše neka posebna novina; ali obim materijala, ozbiljnost i gotovo enciklopedijska obrada daju mi za pravo da ga preporučim ne samo početnicima, već i računarskim profesionalcima kojima če kao pomoćno sredstvo olakšati upoznavanje i sa rijetko upotrebljavanim terminima.

 

Banja Luka 28.8.2010. rezenzent:
  Dr. Zlatko Bundalo