Prikaz knjige

 

prof dr. Ratko Dejanović je vanredni profesor na ETF-u  u Banjaluci.

Drži katedru za računarsku tehniku

 

 

 

Recenzija knjige Ilustrovani rječnik računarskih pojmova autora Miroslava Mihaljišina i Duška Milinčića

 

Ilustrovani rječnik računarskih pojmova je dio ukupnog projekta koji obuhvata vebsajt i online verziju rječnika. Na 375 strana nalazi se više od 600 slika koje ilustruju (otud ono ilustrovani) mnoge odrednice rječnika. Inače, odrednica ima preko 5400.
Prvo izdanje ovog rječnika, za koji sam takođe pisao recenziju, pojavilo se prije pet godina kao dio edicije Računarski Sveznadar. U odnosu na prvo izdanje, osim proširenja autorskog tima, bilo je još nekih novina i izmjena. Prije svega zbog same prirode oblasti kojom se rječnik bavi, tj. oblasti informacionih tehnologija koja se nevjerovatno brzo razvija, bilo je potrebno da autori prošire rječnik sa novim terminima (oko 1000), zatim da neke pojmove prevedu i objasne na drugačiji način, a takođe i da odluče koje će termine zbog neaktuelnosti izbaciti, a koje ipak zbog istorijskog značaja zadržati. Mislim da su u tome u potpunosti uspjeli.
Rječnik je namijenjen svima koji žele da steknu nova ili prošire postojeća znanja iz oblasti informacionih tehnologija i računarstva. Početnicima će pomoći tako što će im ponuditi opis i objašnjenje mnogih termina sa kojima se možda prvi put susreću, dok će onim iskusnijim moći poslužiti kao podsjetnik koji jača povjerenje u samog sebe ili čak i kao generator novih ideja. U svakom slučaju svim korisnicima će pomoći da se snađu u onim oblastima u kojima su manje stručni.
Informacione tehnologije i računarstvo su veoma široke oblasti sa ogromnom lepezom primjena u svim segmentima života i gotovo neograničenim mogućnostima. Širenje i suptilno penetriranje IT u svačiji dom postavlja pitanje kako sve to objasniti, približiti i početnicima i tzv. naprednim korisnicima. To je kompleksno pitanje na koje je nemoguće odgovoriti direktno zbog mnoštva uključenih subjektivnih i objektivnih činilaca. Jedan ovakav rječnik računarskih pojmova ima za cilj da pored tačnih objašnjenja kod korisnika stvori i osjećaj nove spoznaje. Po mom mišljenju taj cilj je dostignut.
Autori se inače nisu upuštali u nekakve pokušaje formalizovanja prevoda engleskih IT termina. Inače, to pitanje na srpskom govornom području takoreći nije ni načeto i autori su dobro postupili što su tako postupili.
Uloženi rad i trud se autorima u potpunosti isplatio. Ilustrovani rječnik računarskih pojmova je knjiga koja će biti zanimljiva i vrijedna širokom krugu čitalaca.

 

Banja Luka 25.8.2010. recenzent:
  prof. Dr. Ratko Dejanović