Mrežni pojmovnik

MAC adresa

 

U računarskim mrežama Media Acces Control adresa ili jednostavno MAC adresa je jedinstven označivač ili ključ koji se nalazi u skoro svim mrežnim uređajima. On omogućava jedinstvenu identifikaciju uređaja.

Posebna međunarodna organizacija dodjeljuje skup brojeva proizvođačima mrežnih kartica, tako da ne postoje dvije kartice na svijetu s istim sklopovskim brojem. Na taj način izbjegavaju se 'nesuglasice' između kartica u mrežnom saobraćaju.

Data link Ethernet protokol sastoji se od dva podsloja, Media Access Control sloja (MAC) i Logical Link Control (LLC) sloja.
Media Access Control (MAC) upravlja pristupom mediju za prijenos podataka. IEEE MAC specifikacija definirše jedinstvene MAC adrese tako da su mrežni uređaji jednoznačno određeni i identificirani na mreži. Svaka proizvedena mrežna kartica ima jedinstvenu MAC adresu koju je, djelomično, moguće softverski promjeniti.

Većina protokola iz drugog OSI sloja koristi jedno od tri mjesta koje kontroliše IEE: MAC-48, EUI-48 i EUI-64, koji su dizajnirani da budu globalno jedinstveni.

Najviše se koristi MAC-48 adresiranje, što znači da je adresa 48-bitna što dalje znači da je potencijalno moguće imati 248= 281474976710656 adresa pa je je mala vjerovatnoća da će jedan uređaj imati istu MAC adresu, i ona je jedinstvena za svaki mrežni uređaj.

(Neki kineski proizvođači ne poštuju ovo pravilo pa se ipak javljaju klonirani brojevi, ali to je stvar nepoštovanja konvencija, a ne njene mogućnosti.)
Sljedeće mreže koriste MAC-48 format za adresiranje:

Ethernet
Token Ring
WiFi
Bluetooth
FDDI
ATM
SCSI i Fibre Channel

Ako ne znate koja je adresa vašeg mrežnog adaptera

Kliknite na Start / Run i u polje upišete cmd pa OK
U komandnom prozoru upišite ipconfig /all pa pritisnite ENTER, nakon čega će MAC adresa biti ispisana pod Physical Address


Na slici vidimo primjer kada ruter prima paket sa svojom MAC adresom, a IP adresa se odnosi na drugu podmrežu. U tom slučaju on zamjenjuje MAC adresu sa MAC adresom odredišnog računara i prosljeđuje paket na odgovarajući mjesto..

vidi  NSP i NAP

ISP