Mrežna oprema

 

Osnovni alat za rad sa mrežama

 

Bez alata, nema ni zanata.

Za ozbiljan rad i razvođenje mreža neophodan je skup i profesionalan alat. Ovdje se nećemo baviti takvim alatom, već ćemo dati pregled osnovnih sredstava za rad koja trebate nabaviti da biste se uopšte mogli baviti ovim poslom, a koja neće opteretiti vaš budžet sa više od nekoliko stotina Eura (recimo 2 do 3).

Ipak ni ne razmišljajte o kineskoj varijanti na buvljaku. Prvi loš spoj zbog lošeg alata će vas navesti da prokunete uštedu.

Set malih klješta i odvijača, lemilicu i univerzalni instrument vjerovatno već imate i oni ne spadaju u ovu priču, ali  su neophodni (cca 50 Eura)


Kvalitetna kliješta za skidanje izolacije i kvalitetne sječice
(poželjno sa VDE i GS certifikatom) Ako prodavac ne zna ništa o sertifikatima potržite drugu prodavnicu. Ako Vam se ovo čini prestručnim za razgovor sa trgovcem potražite jednostavno neki njemački alat sa DIN deklaracijom (recimo Welerova)

Kliješta za spajanje konektora RJ45      

(tzv krimp kliješta) I ovdje vrijede zahtjevi kao za sječice i izolir kliješta, s tim da ovdje morate biti nešto strpljiviji. (Ovo je prvi namjenski - mrežni alat.)

Kod nabavke ovih kliješta potražite ona koja imaju modularni umetak, koji je izmjenjiv. Odmah nabavite dva umetka, jer su ova kliješta skupa, a malo je vjerovatno da ćete kasnije (za godinu kad se umetak potroši) pronaći isti model. Ne zalijećite se i kod prodavca pokušajte spojiti konektor da se uvjerite kako Vam leže u ruci. konektor košta pedesetak centi pa je trošak višestruko isplativ. ukoliko prodavac nije dovoljno stručan da vam demonstrira montažu, sumnjiva je i kvaliteta klješta.

 

Tester za UTP kablove

Mada je moguće da mreže realizujete bez testera, ovaj alat je praktično neophodan.

Jedan kraj kabla se umetne u prvi dio testera a drugi kraj u drugi dio i pokrene testiranje. Budući da UTP kabal može biti dug do 100 m, to je tester sastavljen iz 2 dijela. Prvi dio postavimo na jedan kraj kabla, a drugi dio sa lampicama ponesemo sa sobom i postavimo na drugi kraj kabla gdje pokrećemo testiranje.
Ako nemate tester, onda na računaru probati kabal i ako nije aktivna ikonica mreže pored sata u Windows-ima i ne svijetle lampice na mrežnoj kartici (ako postoje) onda ponoviti terminiranje jednog kraja kabla i pokušati ponovo. Ovo je više nego mukotrpno (i zahtjeva mnogo hodanja i gimnastike) zato nabavite tester.

Cijena UTP LAN CABLE TESTER 2PART W/4 LOOPBACK PLUGS (na slici desno) je 120 dolara (novembar 2010), a kod nas taster te klase ne bi trebao biti skuplji od 120 Eura.

Rad sa optičkim kablovima ipak prepustite profesionalcima. U fazi početnika više je nego dovoljan rad sa UTP kablažom. Ukoliko se pojavi potreba za optikom za početak angažujte profesionalce, oprema je previše skupa za eksperimentisanje. Optika je najčešće neophodna samo kao segment mreže koji omogućava dalju komunikaciju (mreže preko 500m).

Alate tipa bušilica, dlijeta, svrdla i sličnih pomagala za provođenje kanalica, ovdje nećemo razmatrati, ali budite svjesni da su potrebni u slučaju iole zahtjevnijih mreža