Uticaj računara na mišiće ruku i šake

U topiku kičma objašnjeno je kako nepravilan položaj utiče na mišiće koji olakšavaju funkcionisanje kičmenog stuba. To se odnosi i na mišiće nogu i ruku. Jednoličan položaj izaziva grčenje mišića koji vremenom postanu nesposobni da se opuste.

U topiku noge objašnjen je uticaj sjedenja na mišiće.
Ponovimo: Sjedenje ne zahtjeva napor mišića, ali i ono može uzrokovati zamor mišićnog tkiva, pa i mišićnog tkiva ruku.

Ruke, a šake pogotovo imaju izutetno složenu građu i predstavljaju jedno od najsloženijih oruđa u prirodi.

Ruka kao oruđe kojim radimo počiva na kibernetičkom principu uravnoteženja protivakcijom, gdje se upravljanje pokreta ruke zasniva na nizu ispravljačkih informacija koje mozak dovodi u ravnotežu. U praksi se to zasniva na nizu neprestanih odluka koje donosimo u krugu na čijem obodu  se nalaze tačke misao - oko - ruka -komanda: neprestano grčenje-opuštanje mišića.

Konkretno mi prvo zamislimo komandu, okom preciziramo poziciju izvršenja (klika/pritiska), koje rukom/prstima izvedemo i pri tome još vršimo kontrolu rezultata akcije.

Ovaj proces ponavljamo neprestano.

 

Već smo pominjali problem kod jake koncentraciju u kojoj se svi dijelovi tijela nesvesno grče, pa se promena položaja ruke, potraga za mišem i njegovo pomeranje po podlozi odvija pod pogrešnim impulsima koji narušavaju prirodan položaj zglobova.

Sve ovo kod dugotrajnog rada uzrokuje osjećaj bola i trnjenja u rukama.

 

Prema nekim američkim istraživanjima u toku osam sati rada koristeći računar čovjek napravi više oko 80000 odvojenih pokreta prstiju i ruku. Ljudsko tijelo jednostavno nije u stanju podnijeti takva opterećenja bez posljedica. 

 

RSI

Jedano od najčešćih oštećenja usljed nepravilnog i dugog korišćenja računara poznato je pod nazivom RSI, što je skraćenica od Repetitive Strain Injuries -ozljede uslijed ponavljanih naprezanja), popularni je termin koji obuhvaća više medicinskih problema vezanih za šake, zglobove, ruke, ali i vrat, ramena i gornji dio leđa.
Uzrok ovih poremećaja su ponavljani pokreti ruku koji nanose štetu živcima, mišićima, tendonima i drugom mekom tkivu.

Glavni uzročnici nastanka RSI poremećaja su uređaji za unos podataka, kao što su tastatura i miš (i zamjene za miš, npr. trackball). Brzo, intenzivno kucanje i dugi periodi stiskanja i povlačenja miša, uz lošu tehniku kucanja i položaj tijela, zajedno s radom bez prekida i odmora, su glavni razlozi ove ozljede šaka, ruku i ramena.


Većina korisnika nepravilno koristi tastaturu. Bez kucanja na slepo nemoguće je ravnomjerno rasporediti opterećenje na sve prste niti postići ispravan položaj ruku, glave i leđa.


Ne budite siledžija: dovoljan je lagan dodir tastera.

Pri radu ramena trebaju biti opuštena.
Stolica treba imati rukohvat-odmorište za ruke.

 

Miš treba biti dostupan iz istog položaja kao i tastatura, a pri korištenju treba micati cijelu ruku, a ne samo zglobove šake.

 

 

Podesite miša da brzina klika odgovara Vašim refleksima.
Kako?
Valjda ste toliko upućeni u Windowse:

Control Panel >> Mouse >> Pointer Options

Control Panel >> Mouse >> Buttons >> Double Click Speed

Preporuke:

Naučite da kucate na sliijepo.

Postavite miša na dovoljno veliku podlogu ili još bolje imajte više podloga u različitim položajima na stolu i često menjajte položaj lakta.

Smanjite što je moguće više prelazak ruke sa tastature na miša i obratno.

Svakih nekoliko nedelja promjenite položaj stolice, monitora, miša i radne površine. Iako prvih nekoliko puta ovakve izmjene mogu da izazovu nervozu, one blagotvorno deluju na organizam i pogrješićete ako odustanete od promjena.
Sem psihološkog, preraspodjela utječe i na promjenu opterećenja tzv. sitnih zglobova i mišića.

Ne kucajte u hladnoj prostoriji!

Jednom nedeljno dobro namažite ruke antireumatskom ili sportskom kremom za povrede.

 

Nazad na startnu Računari i zdravlje