Back Home Page

   Nauka je zanimljiva.

Naučnici su zanimljivi.   

Tesla i Edison

Choose english

ex Yu

Tesla's City of Light
Teslin Grad svjetlosti

A new political force in the Balkans.
see Press Releases
see Press Releases

Nikola Tesla

10. 7. 1856.– 7. 1.1 943.

Tesla light 

ScHolder

Thomas Alva Edison

11. 2. 1847. – 18. 10. 1931.

Edison light 

ScHolder

Čovjek koji je omogućio stvaranje komercijalne električne energije, te brojnim revolucionarnim otkrićima na području elektromagnetizma.
Tesline patente i teorijski rad čine osnovu savremene naizmjenične struje (AC), elektroenergetski sistemi i AC motori uključujući i višefazni sistem prenosa i distribucije električne energije.
On je pionir moderne elektrotehnike i mnogi od njegovih otkrića su od revolucionarnog značaja. Praktično čovjek na čijem radu počiva Druga industrijska revolucija.
Tesla je dao doprinos i u razvoju robotike i balistike, naročito daljinskog upravljanja, a djelom i na otkriće radara. Dao je  doprinos i terijskoj i atomskoj fizici.

Američki izumitelj, naučnik i biznismen.
Edison se smatra jednim od najplodnijih izumitelja u istoriji sa 1.093 patenata u SAD-u, kao i mnoge patente u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj. On je zaslužan za brojne izumime koji su omogućili masovne komunikacije i, posebno, telekomunikacija.
To uključuje dioničko zujalica, mehanički fonograf (preteču grmofona), baterije za električni automobil, telegraf iploče i trake za snimanje muzike i filma. Njegov napredni rad u tim područjima je rezultat njegove rane karijere kao telegrafskog operatora.
Edison je patentirao i prvi doveo električnu energiju u domaćinstva i industriju. Međutim problem je bio što je svoj koncept zasnivao na jednosmjernoj struji, a izum naizmjenične struje uporno ignorisao.

Both were involved in science, innovation, production and business. With different priorities.
When Tesla was the first priority of invention and science, then production and business.

When Edison vice versa: first profit, and business, then production, and at the end of innovation and science.

Obojica su se bavili naukom, pronalscima, proizvodnjom i poslovanjem. Sa različitim prioritetima.
Kod Tesle prvi prioritet su bili izumi i nauka, zatim proizvodnja i na kraju poslovanje i posao.
Kada je Edison obrnuto: prvo profit dobit i posao, zatim proizvodnju, a na kraju inovacije i nauka.

Američka šala

Sa 28 godina, Nikola Tesla uplovio je u najveću američku luku - Njujork.


Tesla je ušao u Edisonovu kancelariju. Uzbuđen i sa tremom zbog toga što je upoznao svog heroja, Tesla je predao Edisonu pismo preporuke. Glasilo je: "Dragi moj Edisone, znam dva velika čoveka na svetu. Jedan od njih si ti. Drugi je ovaj mladić!" Tesla je požurio da ispriča Edisonu o svom dosadašnjem radu, i da mu obrazloži svoje ideje o motoru na naizmeničnu struju.

Edison je znao nešto malo o naizmeničnoj struji, i nije hteo da nauči ništa više u vezi nje. Posle kratkog vremena, Edison je u njoj video protivnika. Ali, video je nešto u Tesli, i odmah ga zaposlio da radi na unapređenju njegove elektrane. Tesla je tvrdio da mu je Edison obećao $50.000 ako uspe, možda pritom misleći da je to nemoguće. Ali nadajući se svom tom novcu, bacio se na posao.

I Tesla i Edison bili su genijalci, i obojici nije bilo potrebno dugo sna. Edison je bez sna mogao da izdrži četiri dana, samo po malo dremajući na svom kauču u kancelariji. Tesla je govorio da je njegovo radno vreme u "Edison Machine Works" trajalo od 10:30h ujutru do 5 časova sledećeg jutra. Čak i kao starac, Tesla je govorio da spava samo 2 do 3 sata noću. I tu se svaka sličnost među ovom dvojicom završava. Tesla je sve svoje projekte dugo osmišljavao, prepravljao ih u svojoj glavi pre nego što bi uradio nactre. Edison je bio čovek koji je non-stop pokušavao i grešio. Njegovi uspesi zasnivali su se 95% na probama i učenju iz grešaka i 5% na idejama. Edison je bio samouk. Tesla je pohađao evropske škole. Bilo je samo pitanje vremena kada će se dogoditi konflikt..

Nekoliko meseci posle zaposlenja, Tesla je objavio da je njegov rad završen. Kada je tražio isplatu, Edison nije mogao da veruje i rekao mu je da je onih $50,000 bilo samo šala. "Kada postaneš punopravni amerikanac, shvatićeš i amerićki smisao za humor", rekao je.

Šokiran i zgađen, Tesla je dao momentalnu ostavku.

Kad je svetom počela da se širi priča o tome da jedan genije kopa rupe za kablove, investitori su uložili u Teslu, i on je najzad imao novca da oformi svoju skromnu laboratoriju, koja se nalazila nedaleko od Edisonove. Gospodin A. K. Brown rešio je da uloži u Teslin motor naizmenične struje. I Tesla je ubrzo svoje ideje sproveo u delo i osmislio napravu koja ima široku primenu i dan danas. "Motori koje pravim ovde, izgledaju baš onako kako sam ih zamišljao. Nijednom nisam pokušao da unapredim dizajn, ali motori rade baš ono što sam ja zamišljao i kako sam očekivao", rekao je Tesla.

Borba da ostvari svoju ideju je gotova. Ali borba da ga komrcijalizuje - tek počinje.

 

Downloaded from http://www.pbs.org

 

Tesla&Westinghause

Ford&Edison

Rat struja

Current War 

 

Edisonova najveća vrlina je njegova sposobnost da se maksimizira profit kroz sistem masovne proizvodnje i prava intelektualnog vlasništva, govorio je njegov prijatelj čuveni industrijalac Henri Ford.
Edison nije shvatio prednosti AC struje pa je ušao u sukob sa Westinghausom, koji je od Nikole Tesle odkupio patentna prava za proizvodnju i distribuciju naizmjenične struje.

Edisonova propagandna kampanja

Edison provodi kampanju da se obeshrabri upotreba naizmjenične struje, uključujući i širenje dezinformacija o kobnim nesrećama koja ona navodno izaziva. Tako režirao nekoliko javnih ubistava mačaka i pasa lutalica naizmjeničnom strujom što je trebao biti dokaz da je opasna za upotrebu.

U novinama se objavljuje više naručenih članaka na ovu temu.

Posebno se vodi kampanja za upotrebu struje u izvršenju smrtne kazne. Indirektno je zbog njegove propagande nastala električna stolica, pa iako protivnik smrtne kazne Edison se može smatrati naručiocem izrade električne stolice.

Kada se stolica je prvi put korišćena, 6. 8 1890, tehničari nisu pravilno procjenili potrebnu snagu i napon pa je prvi udar samo onesvjestio, a drugi teško ozljedio osuđenika. Westinghouse je to komentirisao: "Oni bi to bolje učinili pomoću sjekire."

 

Centrala na Nijagari

Tek je centrala na Nijagari odlučila da AC struja definitivno ima prednost u odnosu na istosmjernu.

Godine 1893, Niagara Falls Power Company jenakon višegodišnjih prgovora povjerila ugovor o izgradnji centrale Westinghousu i odbaciti General Electric i Edisona.

16. 11. 1896. desio se istorijski prenos električne energije iz  generatora hidroturbina Nijagare u grad Bafalo. Generatore je izgrado Westinghouse Electric Corporation koristeći Teslin patent AC sistema naizmjenične struje.

Odtada do danas koriste se ovaj sitem sa neznatnim korekcijama i izmjenama.

 


Back Home Page

Web Hosting

Free web hostingWeb hosting