Doručak - najvažniji obrok

Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju… stara je izreka.
Želite li se zdravo hraniti, najvažniji obrok će vam biti doručak. 

Dodatna je preporuka da se ujutro barem malo razgibate, a po mogućnosti pola sata prošetate i malo protrčite na svježem zraku

 Sigurno ste u svrhu gubljenja kilograma često znali preskočiti doručak, no šta se tada dogodi? 

Do ručka toliko ogladnite da pojedete puno više nego što vam je potrebno.Nakon buđenja šećer u krvi je nizak pa ako ne pojedemo doručak, brzo postajemo umorni i lako razdražljivi jer ne možemo nahraniti mozak s potrebnom količinom šećera. Kako bismo povisili šećer u krvi trebamo da jedemo, ali ne i posegnuti za jakim stimulansima, kao sto su crna kafa, čaj, cigarete ili nešto slatko jer to naglo i previše podiže šećer. Učinak takve ishrane traje i tera na loš odabir hrane koja će ponovno brzo ublažiti glad i to pri povećati šećer u krvi.

Zavisnost o ugljikohidratima preopterećuje i slabi jetru što može dovesti do dijabetesa. Vjerovatni (statistički) uzrok sve većeg porasta dijabetesa tipa 2 je unos jednostavnih ugljikohidrata. Previše šećera u krvi oštećuje krvne žile. Višak šećera će inzulin pretvoriti u masti. Sve navedeno je najčešći uzrok prekomjerne težine, visokog krvnog pritiska i dijabetesa. A sve počinje lošim doručkom!

Šta doručkovati?

Kada smo utvrdili da je doručak neizostavan dio zdrave prehrane, pitanje je što jesti za doručak?

Preporuka je doručak sa integralnim pecivom, pahuljicama, zobenom kašom, kao izvor kompleksnih ugljikohidrata, te mlijeko, jogurt i fermentiranim mliječnim proizvodima, kao izvor proteina i kalcija.
Svakako trebate izbjegavati jednostavne ugljikohidrate kao što su bijeli hljeb, tost, krekeri, te naravno čokolade i ostale slatkiše. Konzumacijom navedenih proizvoda povećava se nivo šećera u krvi, a budući da tijelo uvijek teži homeostazi spremiće ga u obliku masti, dolazi ponovo do pada nivoa šećera i opet ste gladni i posežete upravo za jednostavnim šećerima, te se to ciklički ponavlja. (vidi topik Metablizam i pećinski pračovjek)

Ukoliko želite obogatiti doručak, slobodno možete dodati sušeno voće koji su sjajan izvor vlakana i orašaste plodove koji su izvor proteina, vitamina E, omega 3 masnih kiselina (štite srce, te poboljšavaju nivo dobrog holesterola u krvi). Ipak, treba paziti na količinu sušenog voća i orašastih plodova jer su visokokalorični.

Doručak bogat vlaknima, proteinima i kompleksnim ugljikohidratima osiguraće tijelu sve što mu je potrebno da se pokrene nakon sna, prekinu ciklus unosa jednostavnih šećera, te bitno umanjiti unos hrane kod ostalih obroka.

I kao što su još stari Englezi rekli: Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao prosjak.