Živjeti zdravo

Osnove za zdravo, aktivno starenje, uz očuvanje funkcionalne sposobnosti i unaprjeđivanje zdravlja u dubokoj starosti, postavljaju se u mladosti dobi kroz pozitivno zdravstveno ponašanje.

U zdravom tijelu zdrav duh, stara je poslovica.

No prekomjerna opterećenja naročito moogu i da odmognu.

Treba izbjegavati prekomjeran zamor, ali svakodnevna fizička aktivnost pomaže održavanju pokretljivosti zglobova i snage mišića.

Sport pomaže

Sumnja da sport može dovesti do artroze osnovana je u slučajevima prekomjernih napora i ozljeda zglobova (od odstranjivanja meniskusa kod nogometaša do "odbojkaškog ramena").

Rašireno je mišljenje da će se kod osoba koje se redovito bave napornim tjelesnim aktivnostima, s godinama razviti artroza, na primjer, joggeri bi mogli oboljeti od artroze koljena, plivači od artroze ramenih zglobova, tenisači od artroze kuka i lakta.

No, istraživanja mogu u potpunosti umiriti sportaše: istraživači sa Stanford sveučilišta proučavali su skupinu trkača (joggera) pedesetogodišnjaka i ustanovili da oni manje pate od bolova u zglobovima i mišičima od skupine koja je živjela sjedilačkim životom. Osim toga, imali su zdravije srce i bolju cirkulaciju, manju tjelesnu težinu, manje dana bolovanja i uzimali su manje lijekova. Zdravo koljeno trkača nije u većoj opasnosti od artroze nego koljeno sjedilačke osobe.

Do istih rezultata došli su i finski istraživači: 21 godinu pratili su bivše trkače i otkrili da je kod njih opasnost od artroze kuka dvostruko manja nego kod njihovih vršnjaka nesportaša. Sport pomaže zdravlju zglobova, jer ih održava aktivnima i potiče proizvodnju sinovijske tekućine.  

Sport i zdrava prehrana su ulaganje u vlastito zdravlje narošito kao prevencija kardiovaskularnih oboljenja. Bolesti srca i krvnih sudova imaju epidemijske razmere, zato što se faktori rizika za nastanak ovih bolesti ne sabiraju, već - množe. Na primjer, gojaznost ukazuje na nepravilnu ishranu i fizičku neaktivnost; kada dodamo pušenje i stalni stres, kao i povišeni krvni pritisak, to je sasvim dovoljno da dođe do pogoršanja zdravlja i manifestacije prvih simptoma bolesti kada je već kasno za preventivu.

Medicinska provjera

Redovita i svakodnevna, umjerena tjelesna aktivnost najvažniji su u održavanju zdravlja i vitalnosti.   

Prednosti bavljenja sportom su ogromne.Međutim ne treba da se bavljenje sportom pa čak i neobaveznom rekreacijom shvati i prihvati zdravo za gotovo.

Svi, a ne samo starije osobe, treba da se podvrgnu sistematskom pregledu. U sklopu pregleda obavezno bi trebao da se uradi set ergometrije (EKG pod opterećenjem) gdje će se utvrditi eventualni problemi. Poslije pregleda treba se pridržavati dobijenih uputstava

.