Ljekovito bilje 

Kao izvor najrazličitijih tvari, biljke su čovjeku uvijek bile potrebne. Ljekovito bilje je čovjeku uvijek vjeran i pouzdan pomagac na njegovom putu prema zdravlju.

Liječenja biljem datira od prije 16.000 godina, od plemena lovaca-skupljača.

Ljekovitost sljedećih biljaka u njihovoj borbi protiv virusa naučno je dokazana.

 

Ehinacea: najpopularnija antivirusna ljekovita biljka poreklom iz Amerike, za koju je dokazano da je prirodni "antibiotik" i kao takva, ima ograničeno vrijeme korišćenja - ne više od 8 nedelja u kontinuitetu. Odlična je za lijčenje genitalnog i labijalnog herpesa, nazeba, gripa, kao i kod drugih virusnih infekcija, jer jača i stimuliše imuni sistem.

 

Aloa: "kraljica pustinje" koje ima nekoliko stotina vrsta, ima snažno imunostimulativno dejstvo, koje se pokazalo jako dobro kod oboljelih od side. Takođe je dobra kod stomačnog gripa i kožnih simptoma herpesa.

 

Sladić: inhibira procese koji pomažu reprodukciju virusa. Odličan kao čaj.

 

Eukaliptus: uništava viruse zahvaljujući nekolicini jedinjenja koja sadrži. Dobar je i u obliku esencijalnih ulja koja se koriste pri inhalaciji kod prehlada i nazeba, kao i za masažu leda i grudnog koša kod respioratornih infekcija. Evo jednog recepta:

125ml bademovog ulja, 20 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa, 20 kapi lavandinog esencijalnog ulja i 5 kapi esencijalnog ulja nane promješati, sipati u staklenu flašicu i jednom kafenom kašicicom te smješe masirati pomenuta mjesta.

 

Matičnjak: veoma prijatan čaj, posebno u kombinaciji sa majčnom dušicom, ruzmarinom i žalfijom. Pijte ga umjesto vode na prve znake prehlade.

 

Kleka: njeni ekstrakti imaju inhibitorno dejstvo na veliki broj virusa, uključujući i one koji izazivaju grip i herpes.

 

Zova i anis: u obliku sjemena, izvanredni su kod virusnih infekcija gornjeg dijela sistema za disanje (respiratornog trakta).

Ðumbir: sadrži 10 aktivnih jedinjenja! Koristi se čaj od svježeg korijena đumbira, ili đumbir u prahu koji se stavlja u razne napitke. Za smanjenje temperature, evo izvanrednog recepra za čaj koji stimuliše perspiraciju (znojenje):

2 kafene kašicice svjžeg korijena đumbira

1k.k. suve nane

1k.k suvog cvijeta zove.

Preliti ovu mješavinu sa 250ml kipuće vode, poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procjediti i piti. Može se popiti do 1 litra ovog čaja dnevno.

 

Esencijalno ulje nane, 1-2 kapi, staviti na jastuk pred spavanje, jer ublažuje kašalj.

Žalfija: služi za ispiranje usta i grla. Može se piti i kao čaj, koji uništava viruse, ako se pomješa sa cimetom i lovorovim listom. Takav čaj možete piti u neograničenim količinama.

 

Celer

Celer kao jelo i začin izvrsno pomaže kod problema probavnog sustava, želuca i crijeva i izaziva apetit, otklanja loš zadah iz ustiju. Narodni nazivi za selen su: pravi celer, vrtni celer, čereviz, selin. Celer pomaže kod debljine, u raznim dijetama, snižava krvni pritisak te ublažava artritis i reumu. Teškoće pri mokrenju, giht, reuma, bolovi u zglobovima ublažiti će se ako se svako jutro par sedmica pije čaj od celeera.

 

Jabuke

Sa nutricionističke tačke gledišta, jabuke sadrže sve potrebne hranljive sastojke i omogućavaju lagano gubljenje težine. Takođe, odlične su za održavanje vitke lanije - brzo zasite i hranljive su, a sadrže malo kalorija. Jedna jabuka srednje težine sadrži oko 80 kalorija i zadovoljava ne više od 4 do 5% dnevnih energetskih potreba. Kalorije dolaze pre svega iz šećera kojih ima 8-18%, u zavisnosti od vrste i uslova pod kojim je jabuka odgajana. Zrela jabuka sadrži 84-88% vode i zato je dragocena namirinica za vraćanje tečnosti u organizam. Kiselkast ukus jabuke potiče od male količine organskih kiselina (0,25-0,5 grama na 100 grama jabuka), koje regulišu bakterije crevne flore.