Eng

Šta svi znaju o Vuhanu:

Zvona Zenghouyi

iz 433 godine p.n.e
Grobnica markiza Yi Zenga biser svjetske istorije, sem zvona u njoj je pronađeno više od 15.000 artefakata, različitih umjetničkih i zanatskih predmeta.


Bitka na Crvenim liticama

208 godina
Jedna od najpoznatijih bitaka u kineskoj istoriji i glavna tema romatičnih opisa iz doba Tri kraljevstva. Odigrala se u blizini Wuhana.
Danas, iznova popularisana kroz seriju video igara i filmova.


Izgrađena “Žuta Kula”

223 AD
Jedna od četiri "velike kule" u Kini. Ljepota i neobičnost, a posebno pjesma, čuvenog pjesnika Cui Hao iz osmog vijeka, o Žutoj kuli (Yellow Crane Tower) je učinila ovu građevinu jednom od najčuvenijih u Kini uopšte.


Sun Yat Sen diže ustanak poznat kao pobuna u Vučangu

u oktobru 1911. godine1911
"Otac nacije" poveo je pobjedonosnu revoluciju iz Vučanga.
Mala vojna pobuna iz Vučanga prerasla je u narodnu revoluciju. Revolucija je dovela do propasti kineskog carstva i nastanka moderne Republike Kine.


Bao Li prelio rezance suzamovim uljem i napravio Vruće suhe rezance (regnmijanske)

početkom 1930. godine
Mada se diči receptom Yingshan čorbe iz 1368, Yingshan svinjetinom iz davne 627 i ribljim kolačom iz još davnijeg sedmog vijeka prije Hrista, Vuhan je u kulinarskom svijetu poznat i prepoznat po Vrućim suhim rezancima nastalim u jednom Vuhanskom restoranu.

Odbrana Wuhana

od 15 6. do 22.10. 1938.
Odbrana Vuhana poznata kao Vučang-Hankou kampanja, najveća je kinesko japanska bitka u II svjetskom ratu, u kojoj je stradalo više od 1,2 miliona ljudi.
Poslije četveromjesečne odlučne odbrane desetkovana kineska armija bila prinuđena da se povuče, ali je dala vremena da se ostatak kineskih armijskih snaga pregrupiše i nastavi sa borbama i odbranom Kine.


Nastao Wuhan

avgusta 1947. godine
Neposredno nakon proglašenje N.R. Kine, Vlada je tri grada spojila u jedinstvenu cjelinu. Ujedinjenjem Hankou, Hanjanga i Vučanga nastaje Vuhan.
Danas je Vuhan grad sa oko 11 miliona stanovnika i glavni grad provincije Hubei u kojoj živi preko 60 miliona stanovnika.


Mao demonstrira plivačke vještine

16.7.1966.
Najpopraćeniji medijski događaj u Maovoj Kini, koja je slavila zdravlje i snagu svoga vođe: "Činilo se da se voda tog dana smiješi”

U Wuhanu registrovani prvi slučajevi koronavirusa Kovid 19

u novembru (ili oktobru, ili ranije) 2019
Od tada je Wuhan na zlu glasu u čitavom svijetu.

Ako za neki od događaja niste čuli potražite ga na našoj vremenskoj osi: Wuhan TimeLine


Last update February 2021.

Malareklama